Съюз на гъбопроизводителите в България

Вход за членовеКалендар

Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Кой е тук?

В момента има 3 посетителя в сайта

Реклама

Статистика

Членове : 3
Съдържание : 26
Брой прегледи на съдържанието : 142978

Сметки

БАНКОВА СМЕТКА НА СГБ:
Търговска банка ДФЦ -
Пловдив офис Цар Борис
IBAN    BG24DEMI92401000056352
BIC       DEMIBGSF
Вторник, 25.06.2024
Срещата на агро-сектора с Плевнелиев – камъче в блатото ПДФ Печат
Инициативата на Президентската институция да създаде диалог в държавата за един структуроопределящ сектор в икономиката се оказа хвърляне на камъче в блатото с проблеми трупани през годините
Срещата на представители на аграрния сектор на България с Президента Росен Плевнелиев остана белязана от редица проблеми.
 
Добрата инициатива на Държавния глава обаче, сякаш не остана разтълкувана и използвана пълноценно от присъстващите на т.нар. „кръгла маса“, която се проведе в Тракийския университет в Стара Загора и остана закрита за медии – неясно защо.Обсъждането на Националната стратегия за развитие на селското стопанство до 2020-а година би трябвало да се осъществява по прозрачен начин, но камери на нито една медия не бяха допуснати в залата, освен за няколко общи кадъра преди самата дискусия.Разположението на гостите в залата беше недомислено, като по-голямата част от тях бяха поставени с гръб един към друг, и не с лице към Президента, сякаш са врагове, а не партньори в един общ сектор. Навярно има известна доза истина и в това, защото по време на срещата неколкократно прехвърчаха искри и нападки между представителите на различните сектори на селскостопанския бранш. Присъствието и патронажа на Държавния глава Росен Плевнелиев не успя да респектира голяма част от участниците, които отново затънаха в злободневните теми на личните си проблеми , междуличностни и браншови конфликти и не използваха случая за конструктивен и фокусиран диалог върху наложащата за разработване и прилагане Национална стратегия за селското стопанство на България.
Типично по български, с липса на уважение към Институцията – Президент, голямата част от времето на срещата протече в неконструктивни изказвания и разводняване на дискусията, като своеобразен рекорд постави един от присъстващите, който държа близо 45 минути разпиляна реч, по теми далеч от главните приоритети за развитие на аграрния сектор на България.
От началото до края на дискусията се очертаваха проблемите, които са ясни от години, но почти никой от участниците не взе участие с предложения за решаването им, с малки изключения. Ясно се отличи и разделението между секторите в селското стопанство, за което Президентът Плевнелиев категорично подчерта, че трябва да се намери баланс, за да няма неравнопоставеност между различните браншове, както и по отношение на субсидиите и конкурентоспособността.
На срещата не присъстваха ключви представители на браншови организации от земеделския сектор, както и поканеният министър, зам.министри и представители на Парламентарната комисия по земеделие, което пък е ясно доказателство за същият тип разделение, както при браншовите организации, но този път на политическо и държавно ниво.
Инициативата на Президентската институция да създаде диалог в държавата за един структуроопределящ сектор в икономиката се оказа хвърляне на камъче в блатото с проблеми, трупани през годините. Напоследък стана модерно държавници, общественици, политици, бизнесмени ... да имат портрет на Левски и патосно да го цитират. Но кой днес ще загърби личния и браншовия интерес в името на националния такъв?...